en tête GB

F
GB
NL
D

Domaine de Sarraute - 32460 - LE HOUGA - Naturisme en Gascogne

De Gers is het hart van Gascogne en van Zuidwest-Frankrijk, een gastvrije streek, waar je andere mensen ontmoet en nieuwe contacten legt. Het hele jaar door is er van alles te doen en in het hoogseizoen kan men profiteren van talloze evenementen: dorpsfeesten met ‘banda’-muziek, ‘courses Landaises’, nachtmarkten en brocantes. Er heerst een hartelijke en gezellige sfeer. De Gers, dat is natuurlijk de muziek in Marciac, maar ook in Mirande, Lectoure, Condom, Auch, de abdij van Flaran, Vic-Fézensac, Castelnau-Barbarens, l’Isle-Jourdain en Samatan kun je luisteren naar jazz, country, traditionele muziek, salsa en nog veel meer.
Sommige van die evenementen zijn internationaal bekend.

Jazz-festival in Marciac, van eind juli tot midden augustus.
Marciac, met zijn 1250 inwoners, is de ontmoetingsplaats voor de grote namen uit de internationale jazzwereld en de 200.000 bezoekers. Het centrale plein, met zijn middeleeuwse arcades, is het grootste van het departement (meer dan 1 ha) en had oorspronkelijk een militaire bestemming. Het kon minstens 1000 soldaten herbergen, maar is tegenwoordig één van de belangrijkste Europese jazz-podia. Er is een nevenprogramma in een kleine tent en ‘s avonds worden de concerten gegeven in een grote circustent met 5000 à 6000 zitplaatsen.

jazz à Marciac
festival tempo latino

Tempo Latino-festival in Vic-Fézensac, eind juli

Afro-Cubaanse muziek, salsa, Zuid-Amerikaanse jazz en hiphop, vier dagen en nachten lang, eind juli, met concerten en stages door de grootste internationale artiesten.


In het kader van dit festival worden lezingen, tentoonstellingen en voorstellingen georganiseerd. Er is speciaal een activiteitenprogramma opgezet om van begin juli tot eind augustus een zomer onder de sterrenhemel door te brengen: avonden met sterrenkijken, kleine raketten bouwen, de Cité de l’Espace in Toulouse bezoeken, het Astronomiefestival en nog veel meer.
Het Astro-Jeunes festival is bedoeld voor kinderen van 4 tot 15 jaar. Jonge onderzoekers laten kinderen de astronomie spelenderwijs ontdekken: met tekenen, het doen van praktische proeven, raketjes of zonnewijzers maken, quiz-spelen of gezamenlijke avonden onder de sterrenhemel.

Astronomie-festival
in het Observatorium van Fleurance,
eerste twee weken van augustus.

banda Bandas :

Banda’s vind je overal in Zuidwest Frankrijk, maar ze hebben echt wortel geschoten in de Gers. Hoewel van oorsprong Spaans, is de banda inmiddels specifiek Gascons geworden en nauw verbonden met het feesten. Het is inderdaad moeilijk om je een feest voor te stellen zonder deze straatfanfares, die urenlang spelen en rondlopend met de ‘festayres’ (feestgangers) optrekken. Als je ze hoort en ziet krijg je nog meer plezier in het samenzijn.
Overal in de Gers is er vertier en word je verleid door dorpsfeesten, concerten, tentoonstellingen, nachtmarkten en brocantes.

Course landaise

De ‘course Landaise’, erkend door het Ministerie van Jeugd en Sport, maakt deel uit van het Gasconse erfgoed. De sport komt oorspronkelijk uit les Landes, maar wordt nu ook in de Gers beoefend. Gewoonlijk worden er alleen koeien gebruikt en het dier wordt niet gedood, ook niet na het spel. Maar die koeien zijn geen lieverdjes, het zijn heuse vechters, en de afleiders (‘écarteurs’) en springers (‘sauteurs’) leveren dan ook -als acrobaten- echt sportieve topprestaties bij deze vorm van ‘corrida’.
Het is een kleurrijk schouwspel, met gegarandeerd vermaak en opwinding, en natuurlijk op de tonen van muziek gespeeld door …. banda’s.

course landaise
pied de page